Hoe een mededelingenlijst (announce-only) op te zetten met Majordomo
Geplaatst door Web-Oke Support aan 07 april 2012 15:10

Met Majordomo is het mogelijk om lijsten met emailadressen te beheren waar geinteresseerden zich via email automatisch op in- en uit kunnen schrijven. Dit wordt veel gebruikt voor korte nieuwsberichten maar ook voor complete nieuwsbrieven of clubkrantjes etc.

De lezers (abonnees) kunnen zich makkelijk in- en uitschrijven, het versturen van nieuws gaat eenvoudig door het nieuws of de mededeling slechts naar een enkel adres te sturen. Majordomo
zorgt dan voor het doorsturen.

Ga naar DirectAdmin -> mailinglijst en maak je distributielijst aan. De eigenschappen moeten zijn dat iedereen zich kan in- en uitschrijven, en alleen een enkel persoon mag posten. Verder moet alles dicht staan. Ook bijvoorbeeld het opvragen van de lijst van abonnees.

Een moeilijkheid is het veld 'Restrict Post'. Daar kan je niet zomaar een mail-adres in plaatsen, maar dit moet een verwijzing zijn naar een lijst met mail-adressen. Om dit te bereiken maak je een andere mailinglijst aan, bv met naam 'listadmins'. Met als abonnees de mail-adressen van de mensen die mogen posten. Verder staat alles van deze lijst uit. Bij 'Restrict Post' vul je dan in 'listadmins'.

Een van onze klanten heeft een stap-voor-stap beschrijving gemaakt hoe dit gaat. Zie http://www.kropveld.net/Ict/MededelingenlijstMetMajordomo
Met dank aan Creative Commons hieronder een kopie van het artikel.

Algemeen

Majordomo is een mailinglijst. Daarmee stuur je een mail naar een centraal lijst-adres, waarop dat bericht doorgestuurd wordt naar alle abonnees van die lijst. Majordomo is een ouderwets ding, draait op een oude versie van Perl, maar web-oke.nl ondersteunt dit vanuit het bedieningspaneel van DirectAdmin.

Commando's worden gestuurd naar majordomo@mysite.nl met het bepaalde commando in de body. (Een overzicht)

Opzetten van een mededelingenlijst

In dit voorbeeld wordt aangenomen dat jouw domein mysite.nl is.

Een mededelingenlijst is een mailinglijst die voor berichten aan de lezers gebruikt wordt, en waar slechts een select aantal mensen naar mag posten. Deze lijst krijgt de naam nieuws. Het probleem is dat als je het aantal posters wil beperken (tot bijvoorbeeld alleen jezelf), je niet zomaar je mail-adres in het veld Restrict Post invullen kan. In dat veld moet je namelijk een verwijzing naar een lijst invullen. De enige manier om dat onder DirectAdmin voor elkaar te krijgen met een klein trucje: je vult de naam van een andere mailinglijst in waarin jezelf geabonneerd bent.

Maak de mailinglijst 'listadmins' aan

Eerst moet een dummy lijst aangemaakt worden waarin de mail-adressen van de posters aan die lijst staan. Deze lijst krijgt de naam listadmins.

Gebruik de DirectAdmin tool om deze lijst aan te maken.

Instellingen van deze lijst zijn (je moet een beetje doorklikken om dit te kunnen):

• Admin wachtwoord - (verander dit!)
  • Antwoord aan - owner-listadmins@mysite.nl
  • Administrivia - Ja
  • Beschrijving - listadmins - dit is een besloten lijst
  • Digest ... - (doet niet ter zake)
  • Krijg toegang - Gesloten
  • Index toegang - Gesloten
  • Info toegang - Open
  • Intro toegang - Gesloten
  • Welke toegang - Gesloten
  • Wie toegang - Gesloten
  • Welkom - Nee
  • Mungedomain - Nee
  • Moderate - Nee
  • Moderator -
  • Precedence - bulk
  • Purge Received - Nee
  • Restrict Post - listadmins
  • Strip - Ja
  • Subject Prefix -
  • MaxLength - 40000
  • Subscribe Policy - Gesloten
  • Unsubscribe Policy - Gesloten
  • List Information - Dit is een besloten lijst, hier kunt u zich niet op abonneren

Dan abonneer je jezelf op deze lijst door via DirectAdmin jouw mailadres in te vullen (vul meteen al je alias-adressen in die je hebt).

Om te controleren of het werkt zoals verwacht stuur je een mail naar majordomo@mysite.nl met daarin de regels:

lists
info listadmins
intro listadmins
who listadmins
subscribe listadmins

config listadmins <wachtwoord>

Controleer de mail die je terugkrijgt op wat je verwacht.

Dan kan je je eigenlijke mailinglist aanmaken:

Maak de mailinglijst 'nieuws' aan

Maak met DirectAdmin de mailinglijst nieuws aan.

Instellingen van deze lijst zijn (je moet een beetje doorklikken om dit te kunnen):

• Admin wachtwoord - (verander dit!)
  • Antwoord aan - owner-nieuws@mysite.nl (dit adres krijg je erbij)
  • Administrivia - Ja
  • Beschrijving - nieuws - dagelijkse mededelingen van mysite.nl
  • Digest ... - (doet niet ter zake)
  • Krijg toegang - Gesloten
  • Index toegang - Gesloten
  • Info toegang - Open
  • Intro toegang - Open
  • Welke toegang - Lijst
  • Wie toegang - Gesloten (lijst van abonnees is niet openbaar)
  • Welkom - Ja
  • Mungedomain - Nee
  • Moderate - Nee
  • Moderator -
  • Precedence - bulk
  • Purge Received - Nee
  • Restrict Post - listadmins
  • Strip - Ja
  • Subject Prefix - [mysite.nl]
  • MaxLength - 40000
  • Subscribe Policy - Open
  • Unsubscribe Policy - Open
  • List Information - Nieuws is een mailinglijst met dagelijkse mededelingen van mysite.nl. Meer info op <url>
  • Message Footer - (Dit komt onderaan iedere mail. Zet hier je disclaimer en link naar een pagina met meer informatie)

Om mails via de lijst te kunnen versturen moet minstens iedereen die op de listadmins lijst geabonneerd is, ook op deze lijst geabonneerd zijn. Abonneer deze mailadressen via de DirectAdmin interface.

Om te controleren of het werkt zoals verwacht stuur je een mail naar majordomo@mysite.nl met daarin de regels:

lists
info nieuws
intro nieuws
who nieuws

config nieuws <wachtwoord>

Controleer de mail die je terugkrijgt op wat je verwacht.

Nu kunnen jouw lezers zich abonneren door een mail te sturen naar majordomo@mysite.nl met daarin de tekst subscribe nieuws

En jij kunt een mail naar alle abonnees richten door je bericht te sturen naar nieuws@mysite.nl

Discussie

Majordomo is robuust en betrouwbaar. Het stamt uit de tijd dat mail nog het enige communicatiemiddel was in het pre internet-tijd. Maar voor een mededelingenlijst aan je trouwe lezers (klanten) is het nog goed te gebruiken.

Er zijn ook nog andere technieken om hetzelfde te bereiken, zoals met het Approve commando. Maar dat is bij de standaarden van nu een onveilige methode.

Een bijkomend voordeel van beschreven methode is dat als er meer redacteuren voor jou nieuwsbrief erbij komen, zij eenvoudig in de listadmins toegevoegd hoeven te worden om de rechten te krijgen om te kunnen posten.