Kennisbank: Plesk (Windows)
Hoe verhuis ik mijn hosting account
Geplaatst door Web-Oke Support aan 12 juni 2012 16:06

Als u een hosting account van Server A naar Server B (server A kan bijvoorbeeld een oude provider zijn) wilt verhuizen dan komt daar e.e.a. bij kijken. Naast het verhuizen van de fysieke website en eventuele in het hosting account opgeslagen mail is het wellicht ook nodig bepaalde instellingen over te nemen of aan te passen.

Dit artikel geeft enige info in de stappen die nodig zijn om een hostingpakket te verhuizen. Dit artikel gaat niet in op hoe bijv. ftp werkt maar geeft puur de stappen aan die bij een verhuizing komen kijken.

Email instellingen / Email accounts aanmaken
In het nieuwe hostingpakket gaat u de emailadressen aanmaken die u ook in het oude hostingpakket gebruikt. Dat zijn de zgn. pop-postbussen. Dit artikel legt uit hoe dat bij ons werkt. Naast het aanmaken van de pop-postbussen heeft u misschien ook enkele doorstuur emailadressen gemaakt in het oude hostingpakket. Ook die moet u dan bij ons aanmaken. Dit artikel legt uit.

Email van oude provider naar ons kopieren indien u IMAP gebruikt
Klik hier voor uitleg IMAP. Als u gebruik maakt van imap in het oude hostingpakket en dus email bewaart op de server daar dan wilt u deze mail ongetwijfeld meenemen naar het nieuwe hostingpakket. Wij hebben een tool ontwikkeld die dit voor u kan kopieren. U vindt deze tool op www.web-oke.nl/imaptool. Dit artikel geeft ook nog info over het kopieren van mail: https://www.web-oke.nl/support/index.php?/Knowledgebase/Article/View/1215/0/kopieren-mail-van-oude-provider-naar-web-okenl

Website(s) kopieren
Als u een website gebruikt in uw oude hostingpakket dan moet u deze ook naar het nieuwe hostingpakket gaan kopieren. Let op dat eventuele configfiles van de website na het kopieren aangepast moeten worden als daar bijvoorbeeld een directory in genoemd wordt. De paden/directories zullen in het hostingpakket ongetwijfeld anders zijn.

U kunt de oude websites via ftp downloaden naar uw eigen pc en daarna ook weer via ftp uploaden naar uw nieuwe hostingpakket. Wij hebben echter ook een tool ontwikkeld waarbij rechtstreeks vanuit het oude hostingpakket naar het nieuwe hostingpakket gekopieerd wordt. Dat gaat een stuk sneller. Belangrijk is wel dat u de paden van beide hostingpakketten kent. U vindt de tool hier: https://www.web-oke.nl/ftptool

Database kopieren
Als uw website ook gebruik maakt van een database dan zult u deze via bijvoorbeeld phpmyadmin in uw oude hostingpakket eerst moeten dumpen naar een zgn. sql file. Vervolgens gaat u via het controle paneel in het nieuwe hostingpakket eerst een lege nieuwe database aanmaken en daarna gaat u via phpmyadmin naar de nieuwe database toe en leest u daar de sql file in. Let op dat als in de file de opdracht 'create database' staat deze eerst uit de file verwijderd moet worden. Na het inlezen van de database is het nog van belang uw site aan te passen aan de nieuwe databasenaam en de nieuwe database user.