Kennisbank: Hosting algemeen
Wat is ipv4 of ipv6
Geplaatst door Web-Oke Support aan 05 mei 2017 22:39

Wat is IPv6?

Uitleg:

Het Internet Protocol (IP) vormt de basis van het internet. Elke computer op het internet heeft een nummer, een soort adres. Door deze IP-adressen weten computers elkaar te vinden en is er dus communicatie over het internet mogelijk. Om er voor te zorgen dat iedereen hiervoor dezelfde afspraken hanteert, is in 1981 het Internet Protocol versie 4 (IPv4) ontwikkeld. Dit protocol biedt maximaal ruimte aan vier miljard adressen (en door het gebruik van (sub)netten is de werkelijke beschikbare ruimte nog kleiner).

Dat leek twintig jaar geleden misschien genoeg, maar met een toenemend aantal machines dat met het internet verbonden wordt – pc’s, mobiele telefoons, Personal Digital Assistants (PDA’s) en zelfs huishoudelijke apparatuur – neemt de behoefte aan nummers toe. Daarbij komt de opkomst van internet in landen als China en India met hun miljarden inwoners. Door deze ontwikkelingen dreigt een tekort aan IP-adressen.

De IETF voorzag dit al ruime tijd geleden. Vandaar dat er een nieuwe versie van het Internet Protocol werd ontwikkeld: IP versie 6. Met deze nieuwe versie komen er vele malen meer internetadressen beschikbaar, namelijk 2 tot de 128ste, of 340282366920938463463374607431768211456 om precies te zijn.

Omdat er nu zo veel adressen beschikbaar zijn, kunnen organisaties ook anders omgaan met het uitdelen van ip adressen. Was het bij IPv4 nog noodzaak om geen adressen te verspillen, met IPv6 kan er gekeken worden naar een andere indeling van de adressen. Zo kunnen organisatie een indeling maken op gebied van gebouw of verdieping met IP-adressen. Over deze nummerplannen is een handleiding geschreven. Klik hier om deze te lezen.

Daarnaast biedt IP versie 6 diverse verbeteringen. Zo biedt IPv6 nieuwe mogelijkheden op het gebied van geïntegreerde autoconfiguraties voor plug-and-play mogelijkheden. Apparatuur die overweg kan met IPv6 zal in staat zijn om zichzelf te configureren, waardoor het gebruik van IP (door bijvoorbeeld je mobiele telefoon of je koelkast) eenvoudiger wordt.